Непосредно пред почетак нове школске године, путем медија су упозоравани учесници у саобраћају, тачније речено возачи моторних возила да обрате посебну пажњу на ђаке прваке кад крену у школу

Први пример бележимо око 16 сати 1. септембра у Улици светог Саве преко пута Словачког парка. Ђаци прваци се враћају из школе и поред зебре и саобраћајног знака ту је и патрола саобраћајне полиције. Ипак сигурност је тада много већа. Возачи заустављају своја возила пред зебром и љубазно пропуштају не само новопечене ђаке већ и остале пешаке. Похвално у сваком случају.

Само пола сата касније бележимо други случај на другом крају града. На пружном прелазу према Вашици, полубраници су спуштени наговештавајући наилазак воза. Са обе стране пружног прелаза створила се колона возила. У једном тренутку возач путничког аутомобила из правца Вашице на очиглед свих прелази преко шина, а локомотива наилазећег путничког воза даје оштар звучни сигнал. Таман када је овај несавесни возач прошао шине, из Улице Милоша Обилића се појавила у аутомобилу саобраћајна полиција и на лицу места затекла поменутог возача. Укључена су плава ротациона светла, а полицајац је руком показао том возачу да заустави возило десетак метара даље.

Зна се шта је уследило.
А возачи који су стрпљиво чекали да воз прође (неки и изашли из возила) само су гласно прокоментарисали, тако треба".