Menu
RSS
A+ A A-

ТЕОДОРОВА СУБОТА

ВАСКРШЊИ ОБИЧАЈИ

todorova_subota.jpg

 Уз присуство великог броја верника и грађана из целе Србије, као и из иностранства, у манастиру Св. архангели Михаил и Гаврило у Привиној Глави свечано је обележен празник прве недеље часног поста, Теодорова субота.

Свечану литургију у Саборној цркви манастира у Привиној Глави предводили су прота проф. Душан Кујунић  и старешина манастира игуман Гаврило  са свештеницима и монасима СПЦ. Након тога око манастирских здања кренула је Свечана литија  у којој су ношене иконе Исуса Христа, Мајке божје, анђела и светитеља.

Празник је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону и слави се у помен једног догађаја  из првих векова хришћанства. Наиме, у време римских царева Јулијана Апостате  и Нерона стигла је наредба да се по цариградским пијацама и радњама све намирнице попршћу крвљу од жртвених животиња како бис е хришћани оскрнавили и не би могли да се причесте.

Међутим, Св. великомученик Теодор Тирон  јави архиепископу цариградском Евдоксију  да хришћани Цариграда не купују ништа од намирнице, него да у својим домовима те недеље кувају пшенично жито и мешају  са медом и да то узимају уместо хране. Као успомену на овај догађај, за овај дан, домаћице кувају жито као за славу и служе своје укућане и госте.