Menu
RSS
A+ A A-

ЛЕК ЗА ДУШУ

ТРИ ГОДИНЕ ЕМИТОВАЊА ЕМИСИЈЕ ИЗ ОБЛАСТИ ПСИХОЛОГИЈЕ НА РАДИО ШИДУ



ljupka.jpg

Теме у тридесетоминутној емисији везане су за психо-физичко здравље и психофизичке тегобе. Али било је тема посвећених учењу, памћењу, емоцијама, ненасилној комуникацији, страховима, траумама, агресивностима... Аутор и водитељ ове емисије је Љупка Радишић, психолог у шидској Гимназији



Пре три године или тачније 13. фебруара 2005. године, на таласима Радио Шида, недељом од 17 сати, почела је да се емитује тридесетоминутна емисија посвећена психолошким темама под називом "Огледало душе" чија је ауторка и водитељка Љупка Радишић, психолог у Гимназији "Сава Шумановић" у Шиду. До сада је емитовано 142 емисије, што је био и повод да поразговарамо са Љупком Радишић.


- Својевремено је на Радио Шиду била емисија под називом "Огледало душе" и назив је дала садашња директорка и главна уредница Даница Живковић. Ја сам веома захвална што су у радију увидели потребу за  једном оваквом емисијом коју сада по први пут ради стручњак - психолог.

Наравно, у овим емисијама прво сам кренула од појма психологије као науке, али да не би све то било сувише "сувопарно" опредељујемо се за теме где ће свако нешто пронаћи за себе - прича Љупка Радишић.


Теме су везане за психо-физичко здравље али и психо-физичке тегобе, затим је било тема посвећених учењу, памћењу, емоцијама, ненасилној комуникацији, страховима, траумама, агресивностима...

Наша саговорница каже да често обрађује теме везане за проблем ученика као што је рецимо зрелост деце, привикавање ђака првака или полазак у средњу школу, па проблеми студената.

Теме проналазим у свом свакодневном раду и то не само у школи већ и у нашој средини, па и нешто што је актуелно на нивоу читаве земље. Врло често говорим и о болестима зависности као што су пушење, алкохолизам или наркоманија. Наравно, пажњу посвећујем и проблему адолесценције. Емисија се емитује уживо тако да се слушаоци могу јављати и давати предлоге, а могу то учинити и писменим путем. Разговор је проткан музиком коју сама бирам, па и уз помоћ слушалаца - каже Љупка Радишић.


Она посебно истиче значај окупљања психолога и педагога наше општине у Актив који се састаје и разматра актуелне теме из својих школа, а наравно допринос дају и просветни радници. Рекло би се да је тема неисцрпна јер је сваки човек прича за себе.


- Ову емисију доживљавам као афирмацију струке јер људи на нашим просторима нису навикли да се обрате психологу за помоћ када је то потребно. Треба уложити доста времена и труда да се направи квалитетна емисија али сазнање да се на тај начин неком помаже, само је још већи мотив за рад - рекла нам је на крају Љупка Радишић.



ПРЕД МИКРОФОНОМ КАО УЧЕНИЦА
Љупка Радишић нам је рекла да ово није први пут како је села испред микрофона да припрема и води емисију на Радио Шиду. Као средњошколка, односно ученица Гимназије "Сава Шумановић" у периоду 1971 - 1974. година, заједно са Душаном Теодоровићем водила је емисију посвећену младима. Радио Шид се тада налазио у згради Дома културе.