Menu
RSS
A+ A A-

ОПЕТ ЛИПЕ ЗАМИРИСАЛЕ

ПЕСНИКИЊА И СЛИКАРКА ДАМЈАНКА ЧИЗМИЋ ИЗ БЕРКАСОВА СА УЧЕНИЦИМА ОШ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" У ШИДУ



damjanka.jpg

У ОШ "Бранко Радичевић" у Шиду 19. септембра организован је сусрет песникиње и сликарке Дамјанке Чизмић из Беркасова, која иначе живи у Немачкој, са ученицима ове школе и наставницима српског језика и књижевности.

Гошћу је представила наставница Љиљана Лукић, те истакла Дамјанкино стваралаштво исписивањем стихова на свили, што је веома ретка уметност.

Сама ауторка је говорила о свом детињству проведеном у родном Беркасову, школским данима који су се много разликовали од садашњих генерација, играма са крпеним луткама и од кукурузовине, те да је као дете била немирна о чему говори податак да се попела чак на црквени торањ.

- Исписала сам стиховима преко хиљаду страница свиле своје родно Беркасово и липу пронела по свету, али увек кажем да је једнако треба ценити све људе. Из Беркасова сам отишла далеке 1971. године, али је оно увек у мом срцу и радо му се враћам - рекла је Дамјанка и прочитала ученицима своје стихове.

Она је објавила до сада осам самосталних књига, поезија за децу и одрасле и двадестак са другим ауторима. На Фестивалу родољубиве поезије, добила је награду Печат правитељствјушчег совјета српског, а њена дела се налазе у многим нашим и европским градовима.

У веома лепом и искреном сусрету, ученици су постављали Дамјанки питања те их је интересовало зашто воли липу, када је објавила прву књигу, која јој је књига најдража... Дамјанка је била добра пријатељица наше велике поетесе Десанке Максимовић, те јој је за њен 90-ти рођендан поклонила преко 100 песама исписаних на свили.

Веома упечатљиво дружење са ученицима је брзо прошло уз Дамјанкино обећање да ће у јуну следеће године поново доћи у Беркасово, где ће бити одржано књижевно вече.