Menu
RSS
A+ A A-

САВИНИМ ПУТЕВИМА

БОГАТА ШИДСКА КУЛТУРНА ЈЕСЕН



slikari2.jpg

С првим јесењим данима Културно-образовни центар уз покровитељство општине Шид, припремио је низ манифестација. Већ традиционална, дванаеста по реду, Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића” одржана је од 21. до 26. октобра. Лоше време омело је предвижене активности мада су гости-сликари, ипак у нашем граду направили лепе слике. Сем обиласка терена на којима је сликао и сам Сава, они су време проведено у Шиду искористили да посете и неке програме у вечерњим часовима. На концерту у галерији затекли смо неке од учесника колоније. Сви они одавде носе подједнако лепе утиске.


Ратко Чупић, академски сликар из Београда други пут учествује у раду неке колоније, први пут у Шиду.
- Бавим се искључиво сликањем и нешто мање дизајном. У фебруару сам имао и изложбу фотографија, које сам снимио у Њујорку. Од сликања тешко да могу да живе и реномирани сликари. То радим из љубави и не желим тај рад да комерцијализујем. Први пут сам учесник ове колоније, а она ме је заинтересовала, јер много знам о Савином раду - прича Чупић.


У Шиду је први пут био и Зоран Мишић из Београда, грађевинац по образовању, сликар по избору.
- Инспирацију налазим у људима и највише волим класично сликарство. Живети од овог посла је тешко, ипак, ово се пре свега ради из љубави – каже Мишић.

slikari.jpgБранислав Лукић Лука из Лукавца код Тузле често долази у Шид, а први пут је учесник колоније. За себе ка-е да је мултимедијални стваралац.


- Веома су ми лепи утисци са ове колоније. Срдачношћу и гостољубивошћу одушевиле су ме Јелена и Миленка из Културног центра, као и Весна, директор галерије - износи своје импресије Лукић.


Самоуки сликар из Осијека Мирослав Одавић други пут је “На Савиним путевима”.
- Волим пејсаже, ови низински предели у Шиду ме подсећају на Славонију па то радо сликам и сматрам да то радим солидно. Баш као и Сава и ја волим мотиве са поља, шума, само што ја волим и воду, што Шумановић није сликао. Како сам по други пут учесник ове колоније претпостављам да смо домаћини и ја нашли неку заједничку нит. Радо ћу поново доћи – уверава нас Одавић.


Након шестодневног дружења и рада за сликаре и посетиоце у згради ДДОР-а припремљена је изложба радова насликаних у периоду од 21. до 26. октобра, колико је трајала колонија. Свечаност затварања колоније обавио је Срђан Малешевић, директор Културно-образовног центра, а том приликом краћи програм на акустичној гитари извео је Урош Дојчиновић.