НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ НОВЕ ЗГРАДЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ У ШИДУ

biblioteka_radovi.jpg Зграда Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" у Шиду, подигнута је под кров у току прошле године, а сада се изводе унутрашњи радови. Постављени су и прозори, а према очекивању директорке библиотеке Славице Варничић, треба да започну радови на изградњи централног грејања.

- За ову намену смо од Покрајинског фонда за капитална улагања Војводине добили 1.617.000 динара. Објекат у изгради је посетио и председник Општине Мита Аврамов који се упознао са динамиком радова, а договорено је да у објекту остваримо додатних 50 квадратних метара корисног простора који ће финансирати локална самоуправа. Очекујем да до 1. јуна нова зграда буде усељена, а стара зграда порушена и уређен простор испред библиотеке - истиче Славица Варничић.

Нова библиотека ће имати 500 квадратних метара корисног простора са одељењем за одрасле, одељењем за децу, простором за завичајну збирку те референсном збирком односно делом у којем се налазе енциклопедије и речници који се могу користити само у просторији библиотеке. По речима наше саговорнице, Шид је једини град у Србији у којем се гради нова библиотека од темеља. Библиотека ће имати и леп простор за одржавање књижевних вечери и за радионице са децом из предшколских установа, а биће опремљена и рачунарском опремом са базом података.

- Упутили смо и захтев Покрајинском фонду за капитална улагања за додатна средства за опрему библиотеке. То се односи на нове савремене полице за књиге, читаоничке столове, ормаре и паное. Надамо се да ће нам ова средства бити одобрена - додаје Славица Варничић.

БИБЛИОТЕКА УКРАС ГРАДА

Радови на изградњи нове зграде библиотеке почели су 6. марта 2007. године средствима које је обезбедио НИП у висини од 94.500 евра. Библиотека ће задовољити све савремене критеријуме и потребе установе овакве врсте, како по функционалности, тако и по естетском изгледу. Стара зграда библиотеке ће бити срушена, а простор ће бити лепо уређен па се с правом може рећи да ће нова библиотека бити украс града.