Menu
RSS
A+ A A-

СТАРИ ШИД НА ПЛАТНУ

УЧИТЕЉИЦА ДРАГИЦА ЛЕЛА ЖИВКОВИЋ, ПЕНЗИОНЕРСКЕ ДАНЕ ПРОВОДИ СЛИКАЈУЋИ




st12_uciteljica_lela.jpg

Смисао за колорит и стваралачку креативност, Драгица Лела Живковић из Шида, испољавала је годинама у педагошком раду са децом, припремајући бројне приредбе, када је требало осмислити и израдити декор за бину и слично. Међутим, са активним сликањем почела је одласком у пензију и то би се могло рећи случајно.

- Решила сам једног дана да изненадим братову ћерку која живи у Београду и насликала сам стару кућу и Илинцима одакле смо родом. Она се јако обрадовала том поклону и тако сам почела да сликам. Настале су године економске кризе па се није ишло на море као раније, било је мање и других путовања, а ја сам све више времена проводила уз четкицу, боје и платно - прича нам Лела Живковић.

Годишња доба су јој представљала велику инспирацију па је урадила опало лишће и пут за Липовачу. Међутим, још већа инспирација су јој биле старе зграде и објекти некадашњег Шида. Насликала је стару зграду ОШ "Филип Вишњић" где се сада налази зграда ДДОР-а и поклонила ОШ "Сремски фронт" а затим и стару школу "бранко Радичевић" коју је такође поклонила школи. Колегинице су је наговориле да своје радове излаже на изложбама Ликовног круга како би их видео што већи број људи.

- Посебно ми је био инспиративан некадашњи центар Шида и то радим уз помоћ фотографија и сећања људи. На месту где је сада парк, била је позната посластичарница и канцеларија Црвеног крста. Урадила сам и зграду некадашњег "Град хотела" па чувене Козјакове апотеке, старе банке и поште... Права је штета што је та зграда срушена и изграђена пошта на њеном месту јер је то била једна веома лепа грађевина и препознатљива за Шид. Насликала сам и старе занатске радње и куће у главној улици који су сведоци једног времена - говори Лела.

Наша саговорница каже да није заборавила ни родне Илинце. Насликала је школу које више нема чесму у центру села, бунар на улазу у село, где су биле ледине и где се играла као дете, ћуприја на уласку у село, своју породичну кућу... Да би све те слике  свакодневно биле доступне Илинчанима и подсећале их на прошла времена, Лела их је изложила у сеоској кафани Предрага Ђурића у центру села.

Посебну инспирацију Лели представљају теме из духовности те је насликала манастире Милешева и Студеница које је поклонила цркви и сада се налазе у црквеној сали. Направила је и манастире Фрушке Горе који се, такође, налазе изложени у црквеној сали и како каже, многи су јој честитали на томе. Планова и жеља има много, а Лела нам рече да ће сликати док је здравље буде служило.

ж У последње време сам почела да сликам и препознатљиве мотиве Београда као што су капија и кула на Калемегдану, Небојшину кулу, затим храм Светог Саве, а урадила сам и цркву на Опленцу. Жеља ми је да насликам и све четири цркве у нашем граду (православну, римокатоличку, гркокатоличку и словачку). Излагала сам доста на изложбама Ликовног круга "Сава Шумановић" чија сам чланица, али ми је жеља да имам самосталну изложбу где би се моје стваралаштво представило на једном месту са посебним акцентом на слике старог Шида - рекла нам је на крају Лела Живковић.