Овогодишња Вишњићева награда додељена доајену музичког стваралаштва и младој глумици из Шида


mirjana-visnjic.jpgПрофесору Драгану Крсмановићу награда додељена за животно дело, док је младој глумици Љиљани Јовановић овогодишње признање припало као једној од најдаровитијих младих глумица


Највећа признања из области културног стваралаштва Вишњићева награда коју додељује Културно-образовни центар из Шида по општим оценама ове године је отишла у праве руке. Наиме, двоје добитника овогодишњег признања свако на свој начин обележили су културну сцену ове средине.

Врстан педагог

Професор Драган Крсмановић је без претеривања постао синоним за музичко стваралаштво на овим просторима. Готово да нема ни једне музичке школе, институције, хора, оркестра у нашој средини, а да овај предани и врсни музички стваралац није оставио у њему свој неизбрисив траг.

Највећи део свог стваралачког опуса Крсмановић је посветио педагошком раду и својим ученицима почев од прве Музичке школе у Шиду у којој је далеке 1964. године почео да ради као наставник на теорији хармонике па све до 2001. године када одлази са места диригента Великог тамбурашког и Народног оркестра Дома младих у Шиду.

Писати о њему и његовим резултатима које је кроз вишедеценијски рад постигао заиста представља велики изазов, а круна његове професионалне каријере коинцидирала је са признањима која је у протекле две деценије добијао Велики тамбурашки оркестар Дома младих у Шиду.

krsmanovic.jpgНе без разлога како стручна тако и шира јавност су их са правом тих година сврставали међу најбоље у Војводини и Србији. Професор Драган Крсмановић је и носилац највишег друштвеног признања општине Шид Шестодецембарске награде.

Ипак одлазак са музичке сцене једног од највећих музичких посленика у нашој општини није био на нивоу који је он заслуживао. У једној од честих смена локалне власти људи задужени за рад у културним институцијама сменили су са места директора Дома младих Бојана Тренкића, кога је професор Крсмановић припремао да га замени на месту диригента и шефа Великог тамбурашког оркестра.

Нису уважене његове молбе да се то не чини, јер, показаће то време та брзоплета одлука нанеће велику штету у раду једног од најбољих тамбурашких оркестара у Војводини и Србији. Видећи да се руши његов концепт у раду и да више неће моћи да утиче на рад оркестара и школа које је створио достојанствено се повукао. Била је то и остала ненадокнадива штета за укупно музичко стваралаштво на овим просторима, јер професор Крсмановић имао је и има још увек много тога да покаже онима који желе учити од њега.

Иначе Бојан Тренкић такође врсни музичар и педагог је након одласка из Шида нашао своје место у Великом тамбурашком оркестру Радио телевизије Војводине у којем и данас са великим успехом наступа.

"Расна" глумица

Млада глумица Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" из Шида, Мирјана Јовановић иначе апсолвент Учитељског факултета у Београду, бљеснула је последњих неколико сезона на глумачкој сцени Шида. Њени почеци бављења глумом сежу у гимназијске дане где је већ у првим представама исказала свој велики таленат. Након тога прикључује се глумачком ансамблу позоришта "Бранислав Нушић" где ће у представама "Франкештајн", "На Дрини ћуприја", "Какав радостан дан", "Снежна краљица", "Црвенкапа" као и у филмовима "Шетај" и "Поскочи" потврдити свој раскошни глумачки таленат.

Њене улоге нису остале незапажене и често је на фестивалима и такмичењима добијала награде и признања како од стручних жирија тако и од публике. Међу наградама издваја признање као најбоља глумица зонске смотре драмског стваралаштва у Иригу и покрајинске смотре у Апатину.