Menu
RSS
A+ A A-

САВИНИ ДЕЧЈИ ЛИКОВИ

ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ

У организацији Галерије "Сава Шумановић", уз помоћ Министарства културе, у Шиду је отворена изложба слика са дечјим ликовима, које је уметник насликао 1939. године



galerija-izlozba.jpg

 Још једну лепу изложбу припремили су нам запослени у Галерији "Сава Шумановић" у Шиду, која је отворена 11. децембра. Овог пута реч је о дечјим ликовима насликаним непосредно пред Други светски рат. Изложба зато и носи назив "Сава Шумановић - дечји ликови 1939".

Од педесетак слика, мањег формата, на тему дечијег лика, колико их је насликао Сава, Галерија у Шиду чува 26.

- На основу пописа слика који је саставио сам уметник за каталог шесте самосталне изложбе на Новом Универзитету у Београду, септембра 1939. године, поуздано се сазнаје да је на тој изложби била изложена 41 слика на ову тему.

Називајући ова дела у наведеном каталогу ликовима, фигурама и дечјим главама, а не портретима, уметник је јасно дефинисао који је његов приступ теми. То сигурно нису били наручени портрети деце, настали по жељи родитеља, како је уобичајено, већ студија сликара са дубоком психолошком подлогом - између осталог објашњава Весна Буројевић, директорка Галерије у материјалу припремљеном за ову изложбу.

Како је припрему ове изложбе помогло Министарство културе Републике Србије на отварању, у име тог министарства, била је Весна Марицки Остојић. Уз уобичајене поздравне речи упућене посетиоцима, које је упутила директорка Буројевић, званично проглашавање изложбе отвореном учинио је председник општине Миленко Дабић, који је том приликом изразио задовољство што живи у граду у ком је живео Сава Шумановић.

Уз констатацију да смо били у прилици да проведемо још једно лепо вече, поменимо да су на изложби биле и две баке, Љубица Станишић и Јелена Мердановић, некадашњи модели за Савине слике дечјих ликова.