Menu
RSS
A+ A A-

КОСОВО НАША ПОБЕДА

У ГИМНАЗИЈИ "САВА ШУМАНОВИЋ" У ШИДУ ОДРЖАНО ДУХОВНО ВЕЧЕ У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ



Детаљ из рецитала поеме "Косовска битка""Косово нас са небом везује" назив је духовне вечери која се традиционално одржава у сусрет Видовдану у Гимназији "Сава Шумановић" у Шиду, 21. јуна. Српско црквено-певачко друштво "Јавор-гусле" отворило је ово духовно вече отпевавши "Оче наш", а потом је присутне поздравио Душан Лукић, директор Гимназије истакавши значај оваквих духовних сусрета и посебног пијетета, који се негује према Видовдану.

Као гошћа, присутнима се обратила Гордана Новаковић, професор српског језика и књижевности у ОШ "Бранко Радичевић" у Шиду. Говорила је о значају Видовдана са историјског аспекта и дилеме пораз или победа. Она је истакла јединство мотива борбе и решености да се у томе успе по цену смрти, те да је ова битка променила генетску структуру српског народа, закључивши да "Косово јесте наша победа - Косово смо ми".

На литерарном конкурсу на тему Косова, изабрани су најбољи прозни радови и песме. Те вечери прозне радове су прочитали: Наташа Божовић, Јована Лисица, Наташа Глигоријевић, Мирјана Бабић, Милица Бибић и Биљана Јефтић, а песме су говорили Инес Папуга, Дражен Лукић, Дуња Ждињак и Биљана Варничић.

О Видовдану је говорио и протојереј ставрофор Хаџи Ђорђе Воларевић, истакавши да је Видовдан српско упориште и традиција. Прочитао је једну песму о Кнезу Лазару и о Видовдану.

На крају ове успешне духовне вечери ученици су уз помоћ Српског црквено-певачког друштва "Јавор гусле", које се током вечери представило са неколико духовних песама, извели рецитал на основу дела поеме "Косовска битка" песника Радована Бећировића.