НА ЛИЦУ МЕСТА НА ТРГУ КУЛТУРЕ У ШИДУ

bugari.jpgМанифестација "Шидско културно лето", у организацији Културно-образовног центра и Општине Шид, сваког дана плени пажњу и присуство неочекивано великог броја грађана. На Тргу културе је протеклих дана било веома занимљиво.

Као што је најављено, четвртак је био резервисан за позоришне представе. Тако је 2. августа изведена комична монодрама Игора Грексе, којом је прошле године освојио прво место на Фестивалу монодраме у Новом Саду. Пародија на стање у земљи и позориштима наишла је на велику прихваћеност и шидске публике, која је грцала од смеха на Игорове шаљиве опаске.

Наредног четвртка, 9. августа, Шид и његову културну манифестацију, посетили су гости из Хрватске, "Путујуће позориште Шопаловић" из Пачетина. С обзиром да је време било нестабилно, представа је одржана у сали Културно-образовног центра. Међутим, то није спречило Шиђане да им доласком пожеле добродошлицу и покажу да су веома добри домаћини.

За љубитеље рок музике, 3. и 4. августа приређен је концерт групе "Шерлок" и групе "Магнетик"из Вуковара. Посело са пензионерима, уз учешће чланова КУД-а "Јесен живота", одржано је 7. августа. Присутнима је, осим добре песме и вина, послужено и неколико врста колача и других посластица, 8. август обележио је концерт групе "Радио Актив". Певач Лаза Лукић Леша, публику је дигао на ноге, а песме је било до дуго у ноћ.

Сваки дан Шидског културног лета био је занимљив и прилагођен различитим укусима све бројнијих посетилаца. Као један од најпосећенијих, издвојићемо 10. август, када је одржано вече фолклора. Домаћин СКУД "Свети Сава" Шид, овом приликом, је угостио ансамбле из Бугарске и Чешке, учеснике овогодишњег Срем Фолк Феста, који се одржава у Сремској Митровици. Публика је неуморно аплаудирала, а салом КОС-а орила се добра народна песма и приказивале игре, како из различитих делова Србије, тако и игре гостију из света. Добро познато гостопримство домаћина, одушевило је присутне, а задовољство и понос није крио ни председник општине Шид, Мита Аврамов. 11. августа гостовала је новосадска група "Саркоман", а након ње и шидска група "Орион".

Подсећамо да "Шидско културно лето" траје до 19. августа и предлажемо да до тада, из понуђеног репертоара, одаберете нешто по властитом укусу и постанете део ове забавне и инспиративне менифестације у нашем граду. Напомињемо и то да су за последња 3 дана најављена гостовања Звонка Богдана, етно групе "Балканика" и београдске рок групе "Партибрејкерси". Ако до сада нисте нашли довољно добар разлог да посетите Културно лето, а сумњамо да је тако, сигурно ће вас речено навести на то да се предомислите.