Општинско веће у Шиду на једној од својих последњих седница донело је одлуку да се изврши откуп куће у селу Вишњићеву у којој је некада живео велики народни песник и гуслар Филип Вишњић.

На овогодишњем Вишњићевом Сабору на кући је постављена спомен плоча са ликом и пригодним текстом посвећеном песнику Првог српског устанка.

Филип Вишњић се настанио у селу Грк одмах након што је угушен Први српски устанак под Карађорђевим вођством. Најпре се обрео у кући Гаје Ноћајца да би потом прешао у кућу породице Радишић са којом су били родбински повезани. И управо у овој кући ће славни песник дочекати 1837. године своје последње дане. Обележавајући педесету годишњицу смрти Филипа Вишњића Срби из Беча су 1887. години подигли на месном гробљу у Вишњићеву споменик највећем народном песнику Србије на коме се налазе уклесани стихови Ј. Јовановића Змаја "Благо гробу и у тами..."

На стогодишњицу смрти Филипа Вишњића село Грк мења има и у знак сећања на великог народног трибуна који је у њиховој средини провео последње дане свога живота и од тада носи назив Вишњићево.

Спомен-кућа која се налази у улици која такође носи име Филипа Вишњића је након недавне обнове у релативно добром стању и према речима стручњака на њој у овом тренутку нису потребни већи грађевински захвати. Према речима потпредседника општине Шид Мила Стевановића општина би обезбедила највећи део средстава али исто тако интересовање за ову акцију показало је и велики број донатора који су спремни да учествују у овој акцији.

Иако још није урађен детаљан пројекат спомен-куће Филипа Вишњића намера је да се у оквиру ње отвори и етно-кућа у којој би се налазили аутентични предмети и намештај с краја 19. и почетком 20. века као и други детаљи везани за лик и дело Филипа Вишњића. Такође се планира с обзиром на величину плаца да се изгради и простор на коме би се током године одржавали сусрети и приредбе посвећене народном песнику а и највећи део активности традиционалног Вишњићевог Сабора убудуће би се одвијала у спомен-кући.