Menu
RSS
A+ A A-

ЕНЕРГИЈА У ПОЉИМА

У ШИДУ ОДРЖАН НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ИЗ ОБЛАСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ЕНЕРГИЈЕ ИЗ БИО МАСЕ



viktorija.jpg

 

У организацији Војвођанског друштва за пољопривредну технику и Пољопривредног факултета, Департмана за пољопривредну технику из Новог Сада, 26. октобра у Сали Културно-образовног центра у Шиду, одржан је Шести научно-стручни скуп.

Климатизација, грејање, хлађење и вентилација у пољопривреди, као и Други научно-стручни скуп “Процесинг у пољопривреди”. Реч је о традиционалним скуповима стручњака из ове области који се одржавају сваке године.


У име организатора, присутне је поздравио др Тодор Јанић, са Пољопривредног факултета, а у име локалне самоуправе Срђан Малешевић, директор КОС-а, преневши поздраве председника Општине Шид Мита Аврмаова и пожелео успешан рад гостима те да се пријатно осећају у нашој средини.


У радном делу скупа, презентовани су научни радови, који су се углавном односили на добијање и коришћење енергије из био масе и био гаса. Речи је било и о технолошким видовима и коришћењу енергије у преради житарица. Наведени су и практични примери пре свега из фабрике “Викторија оил” која производи био дизел. Представила се и фирма “Кирка сури” која производи индустријске котлове, који су уграђени у промену фабрици у Шиду.

После презентације радова и краће дискује, уследили су закључци од којих издвајамо препоруку да се до 2015. године у Србији учешће обновљивих извора енергије повећа на 12 посто, да држава стимулише коришћење био масе и забрани паљење биљних остатака на њивама, те да се више учини по питању едукације.


Гости су постили и фабрику “Викторија оил“ где су се упознали са практичном употребом сунцокретове љуске и сојине сламе за производњу енергије те производњом био дизела. Саорганизатор овог успешног скупа су били Југословенско научно друштво за пољопривредну технику из Новог Сада и “Викторија оил” а покровитељ је био Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине Извршног већа АП Војводине.