Menu
RSS
A+ A A-

БРДО ОД ЈАБУКА

ПОРОДИЦА СЛОБОДАНА СТОЈШИЋА ИЗ БИНГУЛЕ ГОДИНАМА СЕ БАВИ ВОЋАРСТВОМ



jabuke.jpg

 

 

У овој породици из Бингуле већ годинама засади јабука су најважнија обавеза. Имају седам хиљада стабала и све јабуке продају код куће. Баве се и сточарством али сеју и дуван...


Основно занимање Слободана Стојшића, апсолвента Пољопривредног факултета из Бингуле је рад "на земљи". Оно чиме се посебно може похвалити је воћњак на површини од пет хектара. Приликом недавног боравка у Бингули посетили смо породицу Стојшић. Домаћин је био одсутан, па смо разговарали са супругом Мицом.


- Тренутно имамо око седам хиљада стабала јабука. Око 80 одсто су сорте ајдаред. Воћарством се бавимо годинама. По хектару имамо принос од пет вагона. Јабуке продамо код куће јер муштерије знају наш квалитет, па нам стално долазе. Јабуке не носимо на шидску пијацу јер је то тржиште засићено. И овај посао, као многи други у пољопривреди, ризичан је јер зависи и од временских услова. Био је период кад нисмо могли осигурати засаде, па смо се периодично бавили и сточарством. Тренутно хранимо телад и јунад, подигли смо дугорочни кредит за те намене. Неке организоване продаје нема. Мада у штали може да се смести 40-50 јунади, тренутно имамо само 15 - у одсуству супруга Слободана прича нам Мица Стојшић.


- Завршили смо и уређење модерног товилишта за свиње где можемо сместити 60-так товљеника, али у ком нема свиња, јер је однос на тржишту ненормалан. Прошле године смо по товљенику имали чист губитак од 50 евра, па кад се то помножи са 400 свиња видите који је то новац у питању. Због несигурног тржишта ми се бавимо производњом на "неколико страна". Зато садимо и дуван, а то је уговорена производња за "Табекс" из Сремске Митровице. Већ седам година то радимо, садимо сорту Вирџинија. За сада је овај посао успешан, али могло би и боље. Сарадња са прерађивачима је одлична. Они су нам помогли да набавимо хладњачу за јабуке за смештај 7-8 вагона - објашњава Мица.


Како наша саговорница тврди уз много, много труда од овог посла може да се солидно живи. У послове је укључена и Слободанова 63-годишња мама Љиља. Брачни пар Стојшић има троје деце, двоје су средњошколци. Седамнаестогодишњи Милош иде у економску школу (правни смер), петнаестогодишња Јована у медицинску (физиотерапеут), а једанаестогодишњи Немања је основац.