ЛИЦИТАЦИЈА ЗА ЗАКУП ДРЖАВНОГ ЗЕМЉИШТА У ШИДУ

Укупно је дато у закуп 636 хектара пољопривредног земљишта у неколико катастарских општина


aukcija.jpgИако се у неким круговима најављивала "бура" на лицитацији за закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Шиду, по општим оценама овај посао је одрађен максимално коректно и уз поштовање свих прописа који регулишу ову област. На лицитацији која је одржана 26. новембра у сали Дома културе у Шиду, укупно је учествовало 49 заинтересованих пољопривредника или педузећа, која се баве овом делатношћу и који су се надметали у тзв. 24 "партије" односно лицитације.


Према речима Душана Ритана, члана Општинске комисије за лицитацију, сам ток лицитационог поступка, прошао је у најбољем реду и свих 636 хектара добили су нове кориснике. Најнижа излицитирана цена, као што се и очекивало била је за пољопривредно земљиште у КО Ђипша (бивши воћњак) и она је износила 2 хиљаде динара по хектару, док је највећи излицитирани износ био у КО Илинци, где је цена закупа за један хектар на појединим парцелама износила 40 хиљада динара. Очекивало се да ће највећи излицитирани износ бити у КО Ердевик (јер се радило о најквалитетнијем пољопривредном земљишту) и та очекивања су донекле испуњена, јер се распон у износима за поједине површине кретао у размерама од 10,5 хиљада динара, па све до 37,5 хиљада динара.

Председник Општинске комисије Бранислав Радојковић, задовољан је целокупним током лицитације, јер су овај пут, за разлику од претходног, и уз помоћ најновије видео и друге опреме потенцијални закупци имали могућност да се до детаља упознају са свим условима за будући закуп. Задовољни ће нема сумње бити и у општини Шид, јер ће се и ове године као и претходне, у општински буџет слити значајна средства, јер општинама у Србији по важећим прописима припада око 40 посто излицитираног износа.

Интересантно је да је Комисија која је спроводила лицитациони поступак онемогућила неколицину фирми и појединаца, који су учествовали на претходној лицитацији и који нису након тога испунили своје преузете обавезе. Комисија је донела одлуку да те фирме и појединци (који су се истина јавили под другим именима) не могу учествовали на овогодишњој лицитацији.