Menu
RSS
A+ A A-

ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНЕ ЗА РАЗВОЈ

КАКО ПРИВУЋИ ДОМАЋЕ И СТРАНЕ ИНВЕСТИТОРЕ

Неколико фирми из земље и иностранства већ су почеле градњу привредних капацитета на подручју шидске општине



industriska-zona.jpg

Да ће развој и изградња нових привредних капацитета на подручју општине бити један од главних задатака локалне самоуправе није Шид. Председник Миленко Дабић је међу својим првим активностима имао посету општини Инђија где се на лицу места упознао са стањем у овој општини која је по многим показатељима лидер у Србији када су у питању страна улагања. Говорећи о томе Дабић је на састанку са начелником сремског округа Савом Алишићем између осталог истакао да ће и ново општинско руководство главни акценат ставити на привредни развој.


- "Без отварања нових привредних капацитета и проширења постојећих тешко ћемо изаћи из круга неразвијених општина у Војводини Србији. Жеља ми је да заједно са својим сарадницима у блиској будућности у нашој општини створимо такав амбијент да нам привредници из земље и иностранства што пре дођу са својим пројектима" - наглашава Дабић, истичући да ће у том смислу општина обезбедити бројне повластице за будуће инвеститоре као и да ће надлежне службе и органи у општини знатно скратити процедуру око добијања потребних дозвола и одобрења.

Није потребно посебно наглашавати да шидска општина има све предуслове да се на њеној територији отворе нове индустријске зоне или како је то у последње време популарно рећи индустријски паркови. Близина коридора 10, бројни гранични и малогранични прелази, близина Београда и Новог Сада као и близина суседних републике БиХ и Хрватске стварају веома повољне услове за будуће инвеститоре.

Истина потребна је још доста урадити на инфраструктури код потенцијалних индустријских зона и управо ту шидска општина очекује помоћ Покрајине и Републике. Како истиче Жељко Брестовачки координатор Покрајинског фонда за капитална улагања управо ће средства из овог фонда бити пре свега усмеравана у оне општине које ће приоритет дати развоју привреде на свом подручју.

Да је интересовање потенцијалих улагача евидентно говори и податак да у Адашевцима ускоро почиње изградња два привредна објекта. Реч је о фирмама из Словеније и Немачке, а ускоро ће како се очекује уследити и пројекат изградње електрана на ветар које ће извести позната фирма Кончар из Загреба. Очекује се и одзив домаћих фирми које би у наредном периоду почеле да граде привредне објекте на овим просторима.

Иако је пољопривреда примарна грана у нашој општини очекује се да ће локална самоуправа у најскорије време понудити атрактивне локације и другим привредним и индустријским гранама. Нови просторни план општине Шид који је недавно усвојен такође ће бити у функцији развоја општине јер је предвидео на бројним локацијама терене на којима би се у будућности могли изградити привредни капацитети.