ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ ШИД У АКЦИЈИ

zeleni_list.jpgИ ове године чланови Еколошке секције Шид обележили су Светски дан заштите животне средине. Свечана седница одржана је 5. јуна у просторијама кафеа "Сити". Дневни ред чиниле су две тачке, прва је била Еколошки криминалитет, а друга свечана додела Зеленог листа.

Када је било речи о еколошком криминалитету обухваћено је подручје криминалитета у рибарству, ловству, шумарству, изградњи и заштити животне средине. Том приликом је приказан филм "Мој пријатељ штигљић" који је доставио Еколошки покрет града Новог Сада а реч је о тзв. афери "Балкан", када је убијено милион ретких и законом заштићених птица које су у хладњачи стигле до италијанске границе.

- Интересантно је да нико од надлежних, као ни грађани, није приметио еколошки криминалитет који се дешавао на нашим просторима. Зато, у част светског дана заштите животне средине, желим да се оваква дела више никад не понове и да сви постанемо еколошки свесни грађани - рекла је Александра Недић, дипломирани инжењер заштите животне средине, иначе председник Еколошког покрета Шид.

У присуству председнице Еколошког покрета Александре Недић, те њеног заменика Данијела Береша и председнице Скупштине Татјане Бибић-Кнежевић уручени су Златни листови за најбоље уређен простор испред куће Санели Соколић и Мићи Јовановић, те Весне и Раденка Гребић. Најлепше уређен пословни простор је "Ресторан Далас" власника Миће Видића. За најактивнију школу у области заштите животне средине проглашена је Техничка школа "Никола Тесла" а најлепши и најцветнији балкон у граду је Гордане Тадић.

Такође, ово признање је додељено Риболовачком савезу војводине за активан допринос у заштити реке Босут и рибљег фонда, Удружењу пчелара Шид за активан допринос заштите пчеларства, животне средине и промоцију и коришћење здраве исхране, као и хору старосних пензионера "Сунчана јесен живота", за очување културног и духовног наслеђа града Шида.