ДОМ ЗДРАВЉА ШИД
osteodenzimetar.jpg

 Остеодензиметар, видео колпоскоп и аутоклави апарати су који су плаћени средствима Покрајинског секретаријата за здравство. Следи набавка апарата за физикалну медицину

Протеклих шест месеци Дом здравља Шид добио је 7,5 милиона динара од Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику намењених за куповину медицинских апарата.

- Први апарат из тог контингента већ је стигао. Реч је о остеодензиметру, који ради на принципу X зрака, а резултат се добија након неколико минута. Овај апарат служи за мерење густине костију као једне више методе у дијагностици остеопорозе од које оболевају све категорије становника, а таквих је преко 10 одсто у нашој општини - о тренутним активностима упознаје нас директор Дома здравља др Светозар Манојловић.

- Остеодензиметар је смештен у гинеколошкој амбуланти јер највише пацијената и јесте из женске популације, нарочито жене у менопаузи. Свака трећа жена болује од остеопорозе, а сваки осми мушкарац. Овај апарат евидентира остеопенију тј. смањује густине костију, али без болести, и остеопорозу с којом је повећан ризик од ломова - каже др Богданка Брашанац.

- Други апарат из те групе је видеоколпоскоп који служи за рану дијагностику рака грлића материце. Трећи апарат из поменуте групе су аутоклави - савремени апарати за стерилизацију инструмената и завојног материјала. Истовремено РЗЗО - Филијала Сремска Митровица пребацила је Дому здравља Шид приближно два милиона динара за куповину апарата за физикалну медицину и рехабилитацију. Биће то прва набавка после 30 година на овом одељењу.

Циљ ове акције је подизање квалитета здравствене заштите, боље рећи приближавање европским стандардима, или другим речима, на добром смо путу ка Европи, за шта су наши грађани гласали на претходним изборима - завршава наш разговор др Манојловић.