Menu
RSS
A+ A A-

ВРЕМЕ КАДА ЈЕ ДИВЉАЛА ШИДИНА

СЕЋАЊЕ НА ПОПЛАВУ ШИДА 1954. ГОДИНЕ


Поплава у Шиду

 Готово безазлен поточић који дели Шид на два дела са плитким и неутврђеним обалама, услед обилне кише, толико је "подивљао" да је те 1954. године изазвао незапамћену поплаву са доста драматике која се само може назрети из сећања на тај догађај од пре 54 године.

Према сећању старих Шиђана, обилна киша носила је испред себе сено, гране и други отпад што је зачепило мост на улазу у град (на лединама) који је заправо био направљен од бетонске цеви, промера један метар. Отпадни материјал је зачепио отвор и дошло је до још већег гомилања воде, која је потом пробила препреку и јурнула према граду плавећи улице уз Шидину, целим током кроз град.

Колико је било драматично, довољно је рећи да су под налетом воде падале и поједине слабије куће од набоја, а водена баријера се могла прећи само чамцем. Сирене су давале знак опасности, а према сећањима, морала је у помоћ да прискочи и војска. Вода је стигла до самог врха степеница Словачке цркве и простирала се чак до Словачког парка...

Тек 1965. године је корито потока прокопано много дубље, како би се отклонила евентуална опасност, а још много година касније су обале и дно у градској зони поплочани и лепо уређени. Такође се корито редовно чисти механизацијом како би се отклонила свака могућност да се катастрофална поплава поново деси.