Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Риболов

Спортски клуб 5+ Шид основан је 1999. године од стране неколико страсних љубитеља риболова из Шида. Уз велике напоре покушавају да одрже годинама девастирани рибљи фонд у складу са својим могућностима. Организатори су традиционалног лова на Штуку, који се оџава сваког септембра на језеру Сот. Шидска општина је пребогата водним потенцијалом за риболов: Језеро Сот, језеро Брује(Ердевик), језеро Мохарач(Ердевик), Босут, Сава, Брек(Моровић),... Највећи проблеми су сами људи који својим јавашлуком и недомаћинским понашањем уништавају рибљи фонд, воде су препуне мрежа(метлица) које систематски изловљавају рибу, чуварска служба је спорадична и нестручна, чак су и сами чувари рибокрадице.

tosa_sa_stukom_u_rukama

Историја
Сцена риболова помоћу штапа забележена је 2000 година пре Христа у Египту. У Кини је у четвртом веку пре Христа забележено да се пецало уз помоц бамбусовог штапа, свиленог конца, удице израђене од савијене игле и мамцем од куваног пиринча. Риболов се помиње у Старој Грчкој, Риму и код Јевреја. Економским развојем друштва, порастом броја градског становништва, развитком трговине и порастом личног стандарда расте и број спортских риболоваца. Развој риболова пратио је и развој прибора за риболов. Поменимо да је удица за риболов како данас изгледа изум Царлса Кирбија (Charles Kirby), негде око 1655. године. До 1770. године штап са вођицама за узицу и с калемом на коме је узица намотана био је у општој употреби. Између 1865. и 1870. године штапови израђени од шест троугластих трака од бамбуса, затим слепљени чинеци шестоугаони штап били прављени и у Европи и у Америци. Риболовна узица прављена најчесће упредањем длака из коњске гриве 1880. године замењена је свиленим нитима које су намакане оксидираним биљни уљем. Први спортско риболовни клуб настао је 1798. године у Енглеској - Лонгсток риболовни клуб (Longstock Angling Club). Најлонске узице појавиле су се касних 30-тих година, а постале су доминантне у свету тек после другог Светског рата.

ribolovci_sot

О спорту
Разликујемо четири врсте спортског риболова: мушичарење (за мамац се користи вештачка мушица), риболов варалицом, риболов с пловком (или без) и риболов с тежим оловом на дну (дубински).
Кастинг је спортско риболовна дисциплина прецизности забацивања на мету и то на сувом.

Бонтон
• Обалу остави увек чисту. Не остављај иза себе смеће, папире и друге отпатке
• Почисти отпатке које си затекао. Све спреми у кесу и код куће баци смеће или опрезно спали на води
• Не стварај буку на риболовном месту
• Увек затражи допуштење од старијег рибара за риболов у његовој близини
• Пажљиво рукуј прибором и не пребацуј својим преко туђег
• Никад не забацуј преблизу риболовца који чека рибу
• Не постоје моја и твоја риболовна места. Потруди се да рано устанеш и дођеш пре других на место које си сам припремио примамљивањем за риболов или на које нејчешће долазиш
• Уколико те неко предухитри, смести се на другу риболовну позицију
• У пролазу до риболовног места увек поздрави рибаре на које наилазиш
• Не лупај по води

 

Статистика

Број прегледа чланака
1140079