Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Рукометни клуб ''Раднички'' Шид


Један од најуспешнијих спортских колектива у општини је свакако РК ''Раднички'' Шид. Иако се почеци рукометног спорта у шидској општини бележе почетком педесетих година прошлог века званично РК ''Раднички'' из Шида је формиран 1958.године. Најпе се 1953.године у Шиду појавио ткзв.''мали рукомет'' који је омладина града прихватила са великим одушевљењем јер су до тада доминантне спортске игре биле фудбал и одбојка.

Рукомет се у почетку играо на тадашњим фудбалским игралиштима и то најчешће у полувременима фудбаских утакмица. Одигравани су углавном пријатеске утакмице са околним грдаовима јер у то време није постојао званични систем такмичења односно лиге. Али једно је било видљиво, рукомет је створио погдно тле за развој у Шиду што ће показати и године које долазе.

rukometasi-radnicki

По много чему пресудан моменат биће долазак проф. Мирка Рагужа који је одмах по доласку у Шид 1957 године формирао рукометне секције у школама у којима је радио.Биће то добра основа за сва каснија дешавања која ће овај спорт учинити једним од најсупешнијих у овој средини. Професор Рагуж је да би одржао интересовање за рукомет заједно са својим сарадницима тих година организовао бројна такмичења и сусрете са одговарајућим селекцијама из суседних градова све до 1958. године када ће бити основан РК ''Раднички'' чији ће први тренер управо бити проф. Рагуж.

Генерације рукометаша проћи ће тих година кроз овај клуб који ће недуго постати један од најпопуларнијих спортских колектива у општини. Још када је шездесетих година прошлог века изграђено прво игралиште у тадашњој Гимназији у Шиду популарност рукомета је била незаустављива. Уследиће одамх након тога и резултатски успеси и шидски клуб ће се веома брзо наћи на рукометној мапи Војводине, Србије и тадашње Југославије.

Броја имена чланова овог клуба остаће златним словима уписана у анале шидског спорта. Поменимо само неке Жарко петровић, Душан, Ерић, Срђан Грозданић (који је једно време играо за сарајевску Босну и београдску Црвену Звезду), Милан Котарлић, Радивоје Личина, Здравко Ковинчић, Милан Белчевић, Никола Томас, Ђорђе Милинковић, Александар Нешковић, Миодраг Перовић, браћа Жика и Перица Радишић а нешто касније и генерација браће Петровић Драгана и Зорана , Уроша Трумића, Душана Мауковића, Слободана Котарлића. Следи потом генерација Марија Пернара, Мирослава Абјановића. Драгана Павловића, Мирослава Фодоре... да би списак најуспешнијих закључили интернационалци Предраг Пеђа Митровић и Александар Саша Убавић који ће деведесетих година прошлог века наступати за познате интернационалне и домаће клубова Металоплсатику, Војводину, Пелистер као и за клубове у Португалији и Италији.

Такмичарски гледано први велики успех РК ''Раднички'' из Шида постићи ће 1969.године на квалификационом турниру у Кањижи када ће клуб изборити статус у Јединственој војвођанској лиги која је тада бројала 12 клубова. У организационом смсилу РК ''Раднички'' ће почетком седамдесетих година пролшог века почети да израста у један модерран и организован клуб који ће годинама потом играти једну од већих улога у војвошанском рукомету. Посебно ће старијим љубитељима рукомета остати у сећању утакмице на терену малих спортова ''Партизан'' у Шиду и утакмице Радничког са екипама из Новог Сада, Сомбора, Зрењанина, Врбаса, Руме и других великих рукометних центара у Војводини. Трибине су по правилу биле испуњене до последњег места а често се дешавало да због ограниченог броја места неки од љубитеља рукомета нису могли да прате сусрете њихових љубимаца. И стручни рад у клубу добија нову димензију. Прате се сва модерна кретања у рукомету а паралелно са првом екипом раде и млађе селекције које ће у потоњим годинама бити у самом врху пионирског и омладинског рукомета у Војводини а уједно и база клуба.

rukometasi-prvaci-2008

У тим временима Управа клуба на челу са мр.Радованом Ђурчићем сврстаће ова клуб међу најбоље и најорганизованије спортске организације у Срему али и шире. Није изостала ни подршка друштва. РК Раднички је на неки начин постао не само спортска институција у граду неги и више од тога.

Крај седамдесетих и почетак осамдесетих година прошлог века биће године златног доба шидског рукомета. Додатни импулс за боље резултате дала је изградња спортске хале у Шиду (1979.године). Тако су рукометаши Радничког добили оптималне услове за игру и они су то одмах на најбољи начин и узвратили. Гледано такмичарски РК Раднички Шид је почео од најнижег ранга такмичења да би преко Новосадско-сресмке зоне, Јединствене војвођанскелиге, Међурепубличке лиге Војводина-Босна, Друге савезне лиге стигао до Прве савезне лиге (такозвана ''Бела лига). У тим годинама поред домаћих рукометаша за РК Раднички ће наступати и плејада најпознатијих рукометаша са простора бивше Југославије:
Фајфрић, Лекић Бешлић, Спасојевић, Радовић, Глумац, Жубори, Шарац, Дејановић, Грубић...

И листа тренерских имена у тим временима биће импресивна на клупи Радничког ће поред легенде клуба Срђана Грозданића седети и најпознатији рукометни стручњаци некадашње Југославије Зељковић, Вучинић, Гачић, Раца и др.

Поред наступа у првенствима Раднички је годинама са великим успехом организовао бројне рукометне турнире и пријатељске утакмице на којима су љубитељи рукомета у Шиду могли да на делу виде најпознатије светске мајсторе рукомета из репрезентације Југославије, Бугарске, Кубе као и клубова Стеауа из Букурешта, Стразбур из Француске, Бекешчаба из мађарске, Диценбах из Немачке, Вроцлав из Пољске и др. Поред њих у некоолико наврата како кроз првенствене утакмице тако и пријатељске у Шиду су наступили и рукометаши бивших шампиона Европе РК Металопластика из Шапца, РК Загреб Хромос из Загреба, Аеро Цеље, Партизан из Бјеловара, Неретва из метковића, Замет из Ријеке, Босна из Сарајева, Вележ из Мостара и др.

Распадом бивше државе РК Раднички из шида ће се окренути рукометним такмичењима у Војвођанској и Другој савезној рукометној лиги где ће крајем деведестеих година прошлог и прве деценије трећег миленијума са успеох наступати.Тренутно Раднички се такмичи и Другој савезној лиги група север. Паралелно са анступом сениорског сатава са великим успехом наступају и пионири и кадети овог клуба који у овом тренутку и чине костур и првог тима. Највећи такмичарски успех млади Шиђани ће постићи 2003. године када ће под вођством тренера Миодрага Перовића освојити наслов шампиона Основних школа Србије. За екипу OШ''Сремски фронт'' из Шида која је практично била пионирски састак РК радничког из шида наступили су:
Игор Николић,Александар Мауковић, Бранислав Ковачевић, Бојан Мирило, Срђан Пејић, Милан Гербер, Владимир Чубрило, Владимир Кулачанин, Радиша Грађанин, Марко Чизмић, Владимир Живковић и Стефан Грчић.

{plusone}

Статистика

Број прегледа чланака
1140154