Menu
RSS
A+ A A-

Инфо 25.03.2016. петак

Низом пригодних манифестација, полагањем венаца и цвећа, Србија је јуче обележила 17. годишњицу Нато – бомбардовања. Централна манифестација на којој је присуствовао председник Владе Србије, Александар Вучић одржана је јуче у Варварину. У нашој општини 17. годишњица Нато агресије на нашу земљу обележена је седницом Општинске организације СУБНОР-а Шид на којој је професор Душан Лукић говорио о последицама које је агресија Нато – алијансе оставила у нашој земљи.

Скупштина Општине Шид ће заседати у понедељак 28. марта, на својој тридесетој седници, која је заказана за 9 часова. Дневним редом је предвиђено 32 тачке, међу којима је:разматрање оперативног плана одбране од поплава на територији општине, предлога одлуке о оснивању и именовању Савета за безбедност општине Шид, као и предлог одлуке о ангажовању екстерног ревизора. На истој седници одборници ће разматрати и више Програма пословања за јавна предузећа и установе у општини, као и финансијске планове за поједине месне заједнице.

Министарство пољопривреде Србије најавило је данас да ће ове године пољопривредници моћи да добију повољне динарске кредите са фиксном годишњом каматом од три одсто и без валутне клаузуле.Те позајмице ће моћи да се користе за набавку животиња, хране за животиње, премију осигурања животиња, за набавку нове опреме и механизације као и за развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства. Износ кредита за појединце, предузетнике и предузећа је до пет милиона, а за земљорадничке задруге до 15 милиона динара. Рок отплате кредита је од једне до три године са грејс периодом до годину дана, а камату субвенционише Министарство пољопривреде. Право да конкуришу за кредит имају породична пољопривредног газдинства, предузетници, правна лица и земљорадничке задруге са најмање пет чланова.

У оквиру месеца франкофоније, у Галерији Матице српске у Новом Саду данас ће бити отворена изложба слика Саве Шумановића под називом “Једна француска епизода Саве Шумановића “. Изложбу заједнички организују Галерија Матице српске и Галерија слика “Сава Шумановић “ из Шида. У изложбеном простору Матице српске биће предствљена 24 дела славног сликара из Шида настала 1929. године у Паризу. Изложбу ће отворити директор Француског института у Србији Жан – Батист Кизен док ће о сликама Саве Шумановића које ће бити на овој изложби говорити Лидија Мереник историчар уметности из Београда и Весна Буројевић директорица Галерије Слика Сава Шумановић из Шида.

Хришћани који по Грегоријанском календару Ускрс прослављају у недељу, 27. марта, обележавају данас Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа. Београдски надбискуп Станислав Хочевар тим поводом служиће мису у 18 часова у цркви Светог Антуна, у Брегалничкој улици у Београду.

Због ранијег кретања вегетације ове године и великог присуства влаге у земљишту, дошло је до појаве цевета у нашим воћњација још крајем фебруара. Уколико се температуре спусте испод нуле овако рана појава цевета је ризична због јутарњих мразева, општа је оцена наших водећих стручњака у воћарству. . Због тога је воћњаке потребно заштитити поступком замагљивања и орошавања, а због појаве сушења цвета и трулежи применити превентивно прскање.

У организацији Општинског одбора Српске напредне странке, данас ће се у Шиду у просторијама странке одржати предавање на тему Историја Словака аутора Станислава Ступавског. Организатори предавања су Унија жена и Савет за националне мањине општинског одбора Српске напредне странке у Шиду, а почетак је заказан за 17 часова.

И ове године Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду обележиће радно и свечано 2. април, Светски дан дечје књижевности који се у целом свету обележава од 1967. године. На тај дан је 1805. рођен је Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу. Са ученицима првих и других разреда основних школа у библиотеци ће се обележити и 1. април – Светски дан шале.

Фудбалери Радничког из Шида састају се сутра у 18. колу српске лиге са екипом Долине из Падине. Утакмица ће се одиграти на градском стадиону у Шиду са почетком у 15 часова.

Слога из Ердевика игра у недељу у Салашу Ноћајском утакмицу 18. кола Новосадско – сремске лиге са екипом домаће Будућности. Почетак утакмице је у 15 часова.

У 18. колу Друге рукометне лиге група север које је на програму овог викенда, рукометаши Радничког 1958 из Шида гостују у недељу где ће се састати са екипом Црвенка 2. Утакмица се игра у спортској хали у Црвенки са почетком у 18 часова.

Кошаркаши Партизана из Шида састаће се сутра у 17. колу првенства Друге регионалне лиге група север – југ са екипом БНС из Банатског Новог Села. Утакмица ће се одиграти у спортској хали у Шиду са почетком у 17 часова. Након 16 одиграних кола Шиђани се тренутно налазе на 5. месту на табели са 24 освојена бода.

Одбојкаши Шида гостују у 15. колу Војвођанске лиге група запад. Они ће се у недељу састати са екипом меркура из Бачке Паланке. Утакмица ће се одиграти у спортској хали у Бачкој Паланци са почетком у 15 часова и 30 минута.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799687

Ко је на мрежи: 178 гостију и нема пријављених чланова