Menu
RSS
A+ A A-

Инфо 30.03.2016. среда

Влада Републике Србије прогласила је 2016 годину, за годину предузетништва, са циљем да се ојача предузетничка снага и пружи финансијска подршка за развој предузетничког духа. У том правцу је и стратешко опредељење Владе кроз развој конкурентне привреде и успешне економије модерног света на идејама приватне иницијативе. Предузетништво има дугу и богату традицију у Србији, а тако је и у региону Срема и општине Шид, где су трговци и разноврсне занатлије били добро познати.

Како се очекује данас би у пун режим саобраћај требао да буде пуштен пружни прелаз Шид – Адашевци који се налази на државном путу 121. Радови који су трајали од 21. марта су завршени и према речима стручњака у наредне три године би питање прелаза на једној од најфреквентнијих саобраћајница у овом делу Србије, било решено. Поред овог пружног прелаза радници специјализоване фирме Железница Србије ће сличне радове извести и на преостала два пружна прелаза на путу Шид- Адашевци – ауто пут Шид – Београд.

У три прихватно – транзитна центра у шидској општини (Шид, мото – хотел Адашевци и Принциповац) тренутно се налази нешто више од 500 избеглица и миграната који су се ту затекли у моменту када су земље Европске уније донеле одлуку о затварању такозване “Балканске руте “. Овај број је знатно мањи у односу на претходне недеље што говори да је преко 300 избеглица пронашло смештај у другим прихватним центрима у Србији или су се определили за неки од програма које им је понудила наша држава.

Покрајинска изборна комисија донела је решење о проглашењеу изборне листе ДВЕРИ Демократска странка Србије др Санда Рашковић Ивић Бошко Обрадовић. Комисије је констатовала да су испуњени Законски услови, а донето је и решење о именовању члана и заменика члана проширеног састава Покрајинске изборне комисије од стране предлагача. Од почетка предизборних радњи ово је седма листа коју је прихватила и прогласила Покрајинска изборна комисије за изборе посланика у Скупштини Војводине.

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је данас све учеснике предизборне кампање, као и грађане којима се учесници избора обраћају, на максималну одговорност и толеранцију, те поштовање слова и духа изборних прописа како би изборна права грађана била остварена у стварној демократској атмосфери. Заштитник посебно осуђује сваку врсту насиља, сматрајући га опасним и вишеструко штетним и апелује на све изборне такмаце, њихове чланове и симпатизере да у свакој ситуацији покажу да се политичка власт не осваја нити брани песницама и силом, већ аргументима.

У сали Културно образовног центра Шид у уторак, 5. априла, можете погледати две биоскопске представе: дечији филм Кунг-Фу панда 3 - у 3Д технологији и комедију Браћа по бабине линије. Пројекција дечијег филма који је синхронизован на српски језик је у 16 и 18 часова, а комедије Радоша Бајића у 20 часова. Цена улазнице за све представе је 250 динара и може се купити у књижари Доситеј.

У Србији је током ове сезоне 19 особа умрло од последица које се повезују са вирусом грипа, изјаво је директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Драган Илић. Према његовим речима, заједничко је свима што нису били вакцинисани против грипа, што је и даље главна превентивна мера, коју је најбоље обавити почетком сезоне - крајем октобра и почетком новембра.

И ове године Народна библиотека „Симеон Пишћевић“ у Шиду обележиће радно и свечано 2. април, Светски дан дечје књижевности који се у целом свету обележава од 1967. године. На тај дан је 1805. рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу. Са ученицима првих и других разреда основних школа у библиотеци ће се у петак поред Светског дана дечје књижевности обележити и 1. април – Светски дан шале.

Рукометаши Радничког из Шида састаће се у петак у оквиру 18. кола Друге лиге група север са екипом Потисје Плетекс из Аде. Утакмица ће се одиграти у спортској хали у Шиду са почетком у 19 часова и 30 минута.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799463

Ко је на мрежи: 350 гостију и нема пријављених чланова