Menu
RSS
A+ A A-

Инфо 13.04.2016. среда

У присуству неколико хиљада грађана, преживелих бораца Народноослободилачког рата, бројних делегација и удружења, јуче је на Спомен обележју Сремски фронт код Адашеваца свечано обележана 71. годишњица пробоја Сремског фронта. Након што су бројне делегације положиле венце и цвеће у Сабиралишту где су исписана имена бригада и дивизија које су учествовале у једној од највећих ратних операција на просторима бивше Југославије, присутним учесницима прославе су се обратили: Никола Васић председник општине Шид, Душан Чукић председник Председништва СУБНОР-а Србије и министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

У овом тренутку у три прихватна центра на подручју шидске општине борави 155 миграната и избеглица које су се ту затекле у моменту затварања граница земаља Европске уније. На Железничкој станици се налази 45 лица, на Принциповцу 53 док се у прихватном центру на мото – хотелу Адашевци налази 57 лица. Бригу о њима води Комесаријат за избеглице као и Уницеф и друге хуманитарне организације. Иначе у првом тренутку затварања граница Хрватске, Словеније и Аустрије у Шиду се налазило око 830 избеглица и миграната.

Републичка изборна комисија објавила је на свом званичном сајту да ће на предстојећим парламентарним изборима у недељу 24 априла бити 21. изборна листа. Рече је озборним листама политичких коалиција, самосталних странака, политичких покрета и група грађана, који се боре за 250 места у Скупштини Србије. У складу са законским одредбама предложене су листе са комплетним бројем кандидата, док је један број са мањим, па чак и са минималним бројем кандидата за посланика. На покрајинским изборима биће 14 изборних листа док ће на локалним изборима у нашој општини бити седам изборних листа.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Србије позвао је јуче пензионере да се у року од 15 дана јаве за одлазак на бесплатну десетодневну рехабилитацију у једној од 25 бања. Право да се јаве на конкурс имају пензионери из категорије запослених, самосталних делатности и пољопривредника чије су пензије за фебруар 2016. године мање од 23. 463 динара, који немају друга лична примања и нису користили бесплатан боравак о трошку Фонда у последњих пет година. У бесплатну рехабилитацију укључени су трошкови превоза.

Национална служба за запошљавање, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу и Централом за рад и посредовање са странцима Немачке савезне агенције за рад, објавила је пети конкурс за запошљавање већег броја српских медицинских сестара и техничара у Немачкој. Посао је у болницама и домовима за стара лица, на месту асистента за здравствену негу до признавања дипломе у Немачкој. На оглас се могу јавити незапослени и запослени кандидати, без обзира да ли су пријављени на евиденцију НСЗ.

Основна школа „Сремски Фронт“ у Шиду јуче обележила 41. годину рада и постојања и значајан јубилеј пробоја Сремског фронта. На пригодној свечаности поводом Дана школе заслужним наставницима и ученицима уручена су признања.

У Пећинцима се у суботу и недељу, 16. и 17. априла одржава зонска смотра дечје драме Срема на којој ће нашу општину представљати три дечје представе и то: „Избирачица „ представа ученика ОШ „ Сремски фронт „ из Шида, „Чудотворни дијамант у кнедли„ -представа ученика ОШ „Филип Вишњић „ из Моровића и „ Хип-хоп шајкача „ - представа ученика ОШ „ Филип Вишњић „ из Јамене. Селектор смотре прогласиће најбоље да престављају Срем на 59. „Мајским сусретима који се ове године одржавају у Темерину од 12. до 14. маја.

У сали Основне школе "Сремски фронт" у Шиду у недељу, 17. априла са почетком у 16 часова биће одржана Општинска смотра музичко-фолклорног стваралаштва деце у оквиру 55. Музичког фестивала деце Војводине. На смотри учествују дечје фолклорне групе: КПД "Иван Котљаревски" из Бикић Дола, КУД "Филип Вишњић" из Вишњићева, КПД "Драгутин Драген Колесар" из Бачинаца, ОШ "Сава Шумановић" из Ердевика, Словачког просветног друштва Ердевик, Хрватског културног друштва из Шида, СКУД "Једнота" из Шида и СКУД "Свети Сава" из Шида. Најбољи са смотре ће бити представници наше општине на зонској смотри у Сремској Митровици.

Одмах након Београдске премијере, стиже и код нас, представа за децу "Ана и Елса у леденом краљевству" у организацији КОЦ-а. Представу изводе глумци студија „Мрежа“ а почетак је планиран у 12 часова у суботу, 16. априла у сали КОЦ-а. Улаз је слободан - и за децу и за родитеље.

На великој сцени позоришта „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици, у суботу 16. априла можете погледати премијеру представе „Подушје“ истоименог позоришта. Почетак премијере је планиран за 21 час.

ЈКП Стандард обавештава кориснике да ће се кабасти отпад извозити у суботу, 16. априла, од 8, 00 сати. Пријаве за одвоз примаће се на телефон 022/710-060.

Фудбалери Радничког из Шида састају се данас у 21. (ванредном) колу српске лиге група Војводина са екипом Омладинца из Нових Бановаца. Утакмица ће се одиграти на стадиону Омладинца са почетком у 16 часова.

Слога из Ердевика састаје се данас у 21. (ванредном) колу Новосадско – сремске лиге са екипом ЛСК-а из Лаћарка. Утакмица ће се одиграти на стадиону ЛСК-а са почењтком у 16 часова.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799645

Ко је на мрежи: 110 гостију и нема пријављених чланова