Menu
RSS
A+ A A-

Илија и Библија

ilijina biblijaУ Музеју наивне уметности „Илијанум“ у Шиду, 10. децембра отворена је изложба слика Илије Башичевића Босиља под називом „Илија и Библија“. Изложбу слика која обухвата опус са библијским темама, отворио је заменик покрајинског секретара за културу Милорад Ђурић.

С обзиром на то да је од свог настанка па до данас Библија била непресушни извор инспирације многобројних уметника, један од сликара који је на својим сликама такође обрађивао библијске теме је управо и самоуки сликар из Шида Илија Башичевић Босиљ. На Илијиним сликама из циклуса који обрађују библијске теме, а које је сам аутор означио словима А (Апокалипса) и Б (Библија), срећу се приче из Старог завета - прелазак Мојсија преко Црвеног мора, Ноје и његова барка, приче из Новог завета – Поклоњење мудраца, Бег у Египат, Тајна вечера.

Међутим највећи број слика са библијском тематиком, а који се чува у Музеју наивне уметности „Илијанум“ у Шиду су слике на којима аутор обрађује теме из Апокалипсе. Од укупно 62 слике са библијским темама, на њих 50 су представљене теме из Откровења по Јовану – Апокалипсе, а 12 слика обухвата теме из Старог и Новог завета.

- На жалост нису све слике из библијског циклуса изложене, јер нам то величина простора није дозволила, али су све репродуковане у каталогу. Прошле године представили смо циклус „Илијада“, а претпрошле године смо изложили слике оних других сликара које имамо овде у музеју. У плану нам је да сваке наредне године те циклусе који до сада нису изложени, представимо публици, а за следећу годину у плану нам је да представимо циклус „Фантастика“.

Илија је све теме и циклусе сликао увек, што значи да се никада у одређеном периоду није фокусирао на једну одређену тематику. Од 1957. па до 1970. године, он је сликао и слике са библијским темама. Ми имамо у нашем фонду мањи број слика које су са тематиком Стари и Нови завет, а већи број из Апокалипсе. Неке сцене из Библије су на његовим сликама чак препознатљиве што није карактеристично за Илију. Средства за ову изложбу смо добили делом од Министарства културе Републике Србије, а другим делом из покрајинског секретаријата, који су нам уједно и покровитељи изложбе - истакла је Љубинка Пантић, директорица Музеја наивне уметности „Илијанум“.

Иначе Музеј наивне уметности „Илијанум“ сада има стални простор и лепши амбијент, за разлику од претходних година када су Босиљеве слике често сељене. Како је истакла Љубинка Пантић, за следећу годину планова има много, а неке од Босиљевих слика када то временски услови дозволе, биће изложене и у прелепом муралима осликаном дворишту Музеја.

Сви заинтересовани посетиоци, Босиљеве слике са тематиком из Библије, моћи ће да погледају до краја јануара месеца

 

 

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799670

Ко је на мрежи: 151 гостију и нема пријављених чланова