Menu
RSS
A+ A A-

Дан после инцидента у Шиду: Има ли разлога за страх?

После јучерашњег инцидента у Шиду у којем је један мигрант напао ножем младића из тог места, данас су повећане мере безбедности

Добродошлица може да има и другачије лице и приступ. Слика полицајаца који легитимишу смирује, кажу становници Шида, јер у измешаним емоцијама страха и нервозе у овом граду се само прича о крађама, покушајима отмица, физичким нападима и другим разбојништвима.

migranti deca2

"Страха има и то је видно, људи се боје да пусте децу на улицу", говоре мештани.

Мигранти које смо срели на улици, не осећају тензије, кажу када не би били принуђени да се овде задржавају нико их не би ни приметио.

"Нема великих проблема, осећам се сигурно, мислим да нас нико не мрзи. Ако се понашамо како треба нико нам не прилази и не разговара са нама. Ако се занемаре изоловани случајеви људи се овде лепо опходе према нама, нисам уплашен", наводе, пак, мигранти.

Ипак када смо дошли у прихватни центар, објашњено нам је да само овде никоме не сметају и да им само ту нико не смета. Препричана су нам нека друга искуства.

"Док сам седео у парку и причао телефон са породицом пришле су ми три особе ухватиле ме за руке и тражили су ми новац", прича један од миграната.

"Плашимо се, није тајна да међу нама има оних који праве проблеме, али ни нама није лако. У кампу смо срећни, међутим један мој пријатељ је током спавања испод дрвета на улици претучен граном", додаје.

Надлежни објашњавају да су проблеми у граду настали пре неколико месеци и да их прави група од 50 до 100 Авганистанаца и Пакистанаца, којима ни Хрватска ни Мађарска не дозвољава пролаз. Нема разлога за бригу поручује председник општине, затражена је подршка из суседних полицијских управа тако да ће бројније групе полицајаца све чешче разговарати са мигрантима.

За дужи период биће појачане мере значи кретање мигрантима биће ускараћено у вечерњим сатима, рачунамо и на безбедност наших грађана али и миграната. Не желимо никакву одмазду нити проблеме. Они су ту и морамо да сачувамо мир", наводи Предраг Вуковић, председник општине Шид..

После инцидента у коме је мигрант ножем избо младића из Шида, и министар полиције апелује да се тензије у овом граду спусте.

"Добро је што је полиција брзо решила овај случај, што је мигрант ухваћен, било би лоше да је прешао границу на неком месту илегално па после морамо да га тражимо о Европи, али ово је добро што смо брзо и ефикасно урадили. Жао ми је што је до инцидента уопште дошло али околности нису једносмерне, да тако кажем, не бих тумачио било шта даље. Само желим да нико ово не види као позив да се узимају ствари у своје руке и да се са било ким обрачунава", рекао је министар Небојша Стефановић.

Није тајна да су надлежни у граду затражили од државе да се број миграната који пристижу у неки од три прихватна кампа на територији те општине по могућсвту задржи на хиљаду и по људи колико је сада.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799668

Ко је на мрежи: 146 гостију и нема пријављених чланова