Menu
RSS
A+ A A-

Шиду донација из Токија

  • Аутор Дневник

Делегација Јапана посетила је у уторак Шид у намери да сагледа опремљеност и потребе овдашњег Дома здравља и комуналних предузећа „Водовод” и „Стандард”, а затим је обишла сва три сабирна центра за мигранте. Око 2.000 избеглица сада у Шиду чека на прилику да пређе границу. Добродошлицу делегацији Токија у којој су биле представнице невладине организације ЈЕН, министарства иностраних послова Јапана и амбасаде те земље у Београду и пројекта ПОПОС, изразио је председник општине Шид Предраг Вуковић:

Делегација Јапана посетила је у уторак Шид

- Наша два народа су зближена разумевањем, толеранцијом а изнад свега поштовањем људске личности. Ми смо захвални јапанској влади на донацији возила за службу Хитне помоћи нашег Дома здравља, цистерне за питку воду која иде ЈКП „Водоводу”, и камиона за смеће ЈКП „Стандарду”. Укупна вредност донације, која ће се реализовати до 6. новембра, је 190.000 евра без ПДВ-а, а за нас је посебно важно исказано разумевање за то у каквој се ситуацији нашла наша општина поводом мигрантске кризе – рекао је Вуковић.

Он је подсетио да је кроз шидску општину прошло 750.000 миграната, а да их је данас ту 2.000 и да „ти људи ником не припадају, док се чека да Европа укаже којим путем ићи даље”.

Директор Дома здравља и координатор за избегличка питања др Крсто Куреш указао је да ова установа покрива комплетну примарну заштиту свих становника општине, у граду и 18 насељених места у којима су смештене амбуланте. Ту спада лечење одраслих, кућно лечење и нега, лечење жена и деце школског узраста. Ове делатности обавља 45 лекара и пет фармацеута. Изабрани лекари, њих 27 лекара обавили су 240.000 прегледа, а санитарна возила прешла су за годину дана 260.000 километара.

- Поводом мигрантске кризе Дом здравља био је 24 сата дневно на дежурству, с једним санитарним возилом, лекаром, техничаром и возачем. Обављено је 75.974 прегледа и интервенција које су биле потребне мигрантима. Са нама су дежурали и лекари без граница и други лекари. Радили смо организовано сви заједно. У августу смо добили санитарно возило од владе Јапана, на чему смо захвални. Међу избеглицама су биле и труднице које смо ради порођаја возили у Сремску Митровицу, а неопходно нам је и возило за превоз на дијализу.

Директорка ЈКП „Стандард” Славица Сремац је саопштила податке о опремљености предузећа које сада има четири камиона за сакупљање и превоз отпада. У време интензивног проласка миграната прошле године, дневно су одвозили по 10 тона отпада са мигрантске руте. Предузећу је потребна и цистерна за чишћење септичких јама и дезинфекциона средства, јер немају сва прихватилишта за мигранте канализацију.

Директор „Водовода” Марко Бајић упознао је делегацију Јапана са системом овдашњег водовода, квалитетом и начином хлорисања воде:

- Мигрантска криза дала је нове задатке нашем предузећу. У неким од три прихватна центра мењали смо инсталацију водоводне мреже, тако да сва три центра имају воду и канализациону мрежу. Проблем нам је и наш бунар на Принциповцу који је давно бушен, док је постојала бивша држава, па је сада на територији Републике Хрватске. Зато би требало избушити нови бунар са наше стране границе. Када се деси неки озбиљнији квар или пуцање цеви шем стању па када се деси неки озбиљнији квар када воде нема становници остају без воде док се не отклони, зато ће нам послужити цистерна за превоз питке воде. На крају делегација Токија истакла је да је њихов ПОПОС пројекат везан за избегличку кризу успео у потпуности у општини Шид, јер сва возила која су купљена одлазе у праве руке.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3709034

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова