Menu
RSS
A+ A A-

Шид добија помоћ програма УН за развој

  • Аутор Дневник

Стална координаторка Уједињених нација у Србији и представница програма УН за развој (УНДП) Ирена Војачкова Солорано, и први секретар амбасаде Јапана у Србији Масиоши Јамато предали су председнику Општине Шид Предрагу Вуковићу техничку документацију, која представља неопходан први корак ка побољшању водоснабдевања и путне инфраструктуре у Шиду. Овом чину присустовали су комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, саветник министарства државене управе и локалне самоуправе Марија Перуничић, представници локалне самоуправе и шидских јавних предузећа.

Шид добија помоћ програма УН за развој

У оквиру ширег програма донација Јапана у вредности од преко милијарду долара УНДП помаже општинама у Србији са великим бројем миграната и избеглица да ојачају заједништво побољшају јавне, комуналне услуге и инфраструктуру у корист домаћег живља али и миграната. Од септембра 2015. године и почетка мигрантске кризе кроз општину Шид је прошло више од 750.000 људ, а данас је ова општина дом за 2180 миграната смештених у три прихватна центра. Тиме су додатно оптерећена јавна комунална предузећа, здравствене и социјалне установе ове општине.

Ирена Војачкова Солорано подсетила је да је програм УНДП пружио подршку Шиду и кроз градњу спортских терена за фудбал и кошарку уз школу „Вук Караyић” у Адашевцима, који су у јулу предати на употребу. УНДП је донирао 50.000 долара а месна заједница уложила је седам хиљада долара у динарској противредности за та два објекта.

Нема више бетона, лупања колена и руку ученика, сада је на фудбалском терену вештачка трава, а на кошаркашком терену тартан подлога. Реч је о једној од најстаријих школа у Срему, коју Месна заједница поправља захваљујући донацијама. Уведено је централно грејање и уређена сала за физичко. Два нова терена су прави украс испред школе и место окупљања младих. Летос су фудбалери „Граничара” на идеју Банета Ивановића, фудбалера репрезентације Србије, одржали и фудбалску утакмицу против репрезентације миграната. Из пријатељских разлога резултат је био нерешен. Школу су јуче заједно обишли донатори и представници локалне самоуправе, а Илија Мирковић председник месне заједнице и ученици школе приредили су им топлу добродошлицу.

Помоћ владе Јапана изражена је и са два пројекта намењена локалној управи Шида. Први је генерални пројекат водоснабдевања за насељена места општине Шид, вредан 14,5 хиљада долара. Циљ пројекта јесте побољшање квалитета и континуитета снабдевања водом, с обзиром на преоптерећење постојеће мреже. У другој половини 2015. године то повећање је достигло кулминацију, па отуд и понуђен пројекат од 13,5 хиљада долара. Израђена је и техничка документација која се односи на реконструкцију раскрснице улица Карађорђеве, Лазе Костића и трга Републике у Шиду. Циљ другог пројекта је побољшање јавног саобраћаја и смањење гужви.

Први секретар амбасаде Јапана у Србији Јамато у свом обраћању новинарима истакао је чињеницу да су у општини Шиду људи јаки и истрајни, знају да се боре са мигрантском кризом и потребно је унапредити виталност у случајевима тражења локалних услуга. По његовим речима, ово је наставак пружања подршке општинама које су се суочавале са мигрантском кризом.

Владимир Цуцић комесар за избеглице и миграције истакао је да су у општини Шид ангажовали 120 волонтера за потребе рада Црвеног крста не само миграната у Шиду већ и у другим местима према мађарској граници. - Они одлично раде, без грешке, професионално и зато смо их ангажовали – рекао је Цуцић, а Предраг Вуковић се захвалио гостима на пруженој помоћи, разумевању и похвалама које су изрекли локалној самоуправи.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3772387

Ко је на мрежи: 158 гостију и нема пријављених чланова