Menu
RSS
A+ A A-

Обележен Дан града

  • Аутор Дневник

Опелом жртвама усташког терора и полагањем венаца на спомен-обележје на Православном гробљу у Шиду, али и селима ове општине чланови СУБНОР-а и локалне самоуправе, започели су обележавање 6. децембра, Дана ове сремске општине. Заменик председника СУБНОР-а Шид Гавро Винчић подсетио је на усташка злодела почињена над цивилним становништвом и жртве ослободилачких снага које су учествовале у бици за ослобођење Шида.

Обележен Дан града,Шид

У сали Културног образовног центра одржана је поподне свечана седница Скупштине општине Шид, чији председник Велимир Влаисављевић је говорио о тешким искуствима Шиђана у Другом светском рату. Директор КОЦ Срђан Малешевић рекао је да је пре рата овде радио биоскоп, фудбалски клуб „Фрушкогорац” и Соколски дом, али кад су 1941. године у Шид ушли црнокошуљаши и окачили заставу на којој пише НДХ, био је то почетак крваве историјске игре око Срема. Забрањен је рад Српске православне цркве, а донета је и одлука о „забрани кретања Срба, Цигана и паса после 18 сати”. У Сремској Митровици је, после тешког мучења стрељано девет угледних шидских Срба већ у августу, што је настављено и једна од тих жртава био је сликар Сава Шумановић. По селима су усташе палиле, вешале људе о телефонске стубове поред железничке пруге, а на шидској железничкој станици утоварани су вагони пуни људи и депортовани у логор Јасеновац. Цивили су се бежећи од терора склањали у босутске шуме, али велике жртве и данас опомињу на најстрашније доба у историји Шида.

Добитници признања,Шид

Председник општине Шид Предраг Вуковић уручио је традиционална признања заслужним појединцима. Шестодецембарску награду примили су Цветин Аничић, дипломирани луткар ангажован у КОЦ-у и др Крсто Куреш, директор Дома здравља и координатор свих здравствених радника који раде са мигрантима. Општинска признања, плакете и захвалнице добили су протојереј ставрофор Хаџи Ђорђе Воларевић, ЈКП „Стандард”, Удружење жена „Јесен живота”, ЈП „Шидине”, Комесаријат за избеглице, Полицијска станица Шид. Плакете су добили Здравко Бјелић ученик трећег разреда шидске Гимназије, који је у кик боксу заузео треће место на светском првенству, затим, пројекат „Кућа од срца” којим је Анђела из Адашеваца добила кров над главом и други. Била је ово прилика да се захвали онима који су помогли Шиду да се суочи са ситуацијом поводом мигрантске кризе.

Свечаност за Дан Шида употпунила је Весна Станковић глумица из Београда која је представила хероину Милунку Савић и освојила публику која јој је аплаудирала током целог њеног извођења.

 

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3772385

Ко је на мрежи: 156 гостију и нема пријављених чланова