Menu
RSS
A+ A A-

Најдужи драмски фестивал

  • Аутор Дневник

Када је пре годину дана дошао на чело Културно образовног центра Шид Срђан Малешевић је преузео и пројекат санације зграде за који су већ стигле паре од Покрајинског
секретаријата за културу. Овде је постојао проблем слегања тла испод зграде, што је санирано, замењени су сви прозори, зграда је изолована дебелим стиропором и стакленом вуном, урађена је фасада, тако да је подигнута енергетска ефикасност зграде која је спремљена за добијање биоенергетског пасоша.

Реновирана зграда КОЦ-а,Шид

Посао би требало наставити ове године, реновирањем сале, заменом столица и уређењем позорнице. Директор Малешевић каже да се ради на пројекту и могућем конкурисању за покрајинска средства. Упоредо с овим грађевинским радовима на централној установи за културни живот шидске општине, радило се на програмима.

- Имали смо најдуже културно лето. Тридесет фестивалских дана позоришта трајало је близу два месеца. Представе су игране од петка до недеље, а ако се томе дода и „Дечије културно лето” које је претходило овоме, Шиђани су имали попуњен календар – вели Малешевић.

- На фестивал позоришта стигла су друштва готово из свих новонасталих држава бивше Југославије. Овај фестивал био је велики догађај за Шиђане и њихове госте. Имали смо и две ликовне колоније колоније са по четири најбоља студента са професорима из Новог Сада и Београда, а остале су иза њих вредне слике. Ове године обележили смо и „Вишњићеве дане” и увели књижевне сусрете.

И даље је велики терет незавршен објекат Музичке школе и дома младих, уз саму зграду КОЦ-а. Није се одмакло даље од темеља, а за наставак радова потребно је да се разреши судски спор.

Игралиште и клизалиште

КОЦ је средиште свих збивања, па и ових зимских дана кад је уз зграду центра никло клизалиште. Саграђено је делом из донација УН за општине које трпе због прилива избеглица, док је добар део средства уложила локална самоуправа. Она је финансирала израду подлоге за клизалиште и ограде и још неких објеката. Клизалиште ради свакодневно од 17 до 22 сата, плаћа се улазница од 100 динара, а они који изнајме клизаљке за 100 динара не плаћају улазницу. На ред пазе два радника Спортске установе „Партизан” у чијој је надлежности клизалиште.

Наспрам КОЦ-а смештено је лепо ново игралиште, за које су Шиђани гласали преко интернета по конкурсу компаније „Нивеа”. Заједничка упорност уродила је плодом и „Нивеа” је у сарадњи са локалном самоуправом саградила дечије игралиште по највишим стандардима.

 

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3811489

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова