Menu
RSS
A+ A A-

Доручак на трави са Савом

Годишњица рођења српског сликара у Спомен-збирци Павла Бељанског

Чудесно животно путовање сликара Саве Шумановића (1896 - 1942) биће представљено вечерас од 19 сати у Спомен - збирци Павла Бељанског у Новом Саду, кроз разговор са кустосом о чувеном платну "Доручак на трави" и пројекцијом документарне емисије, а поводом годишњице рођења великог уметника.

Доручак на трави,Сава Шумановић Шид

За бурног живота који је провео у Београду, Земуну, Загребу, Шиду, али и Паризу, Шумановић је оставио богату уметничку заоставштину. У франсуској престоници учио је од чувеног Андреа Лота, а дружио се са Растком Петровићем, Модиљанијем и бројним уметницима.

У колекцији Павља Бељанског, поред "Доручка на трави", Шумановић је заступљен са још осам дела која представљају својеврстан преглед његовог стваралаштва.

Ипак, сигурно најпопуларније уметниково дело остаје "Пијана лађа", коју је у налету инспирације насликао за само седам дана и ноћи. Ово платно настало је у Паризу 1927. године, крајем Савиног другог боравка у француској престоници, а привукао је велику пажњу. Тада је први пут дело српског сликара стављено на насловну страну чувеног часописа за уметност.

Један од наших најзначајнијих сликара трагично је напустио овај свет. Усташе су га ухапсиле у родном Шиду током масовне рације у Срему и стрељале га са групом Шиђана.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799529

Ко је на мрежи: 48 гостију и нема пријављених чланова