Menu
RSS
A+ A A-

Мигранти збринути и угрејани и у шаторима

Да су мигранти добро збринути у сва три прихватна центра у Шиду у то сумње нема. Код железничке станице смештено је 648 миграната, у мотелу Адашевци 1004, а на Принциповцу 364, тако да их укупно 2016 има угрејане собе и шаторе, по три оброка дневно и здравствене услуге, рекао је за „Дневник” др Крсто Куреш, директор шидског Дома здравља и координатор за здравствене услуге мигрантима.

Мигранти,Шид

Још у октобру прошле године почело је грејање просторија за мигранте, које и сад ради, тако да и они мигранти који спавају под шаторима имају грејање. Пред почетак зиме у сва три прихватна центра подељена је зимска одећа и одећа.

- Овде је смештена трећина свих избеглица и миграната у Србији. Уколико би се повећао број миграната у овим објектима, прекршили би се прописи о максималном броју људи за смештај и постали би пребукирани – каже др Куреш, који је, поред осталог и због ангажовања око миграната, добио највеће општинско признање -Шестодецембарску награду.

- Кад говоримо о здравственој заштити миграната, морам истаћи да смо у сваком прихватном центру формирали амбуланту. Оне раде од 8 - 24 сата у две смене, док Дом здравља покрива ноћну смену, за хитне случајеве и транспорт болесника за Сремску Митровицу или Београд – каже Крсто Куреш и подсећа да је од почетка мигрантске кризе кроз општину Шид прошло 800.000 миграната. Здравствене услуге наших лекара је тражило и добило до данас 80.500 миграната.

Са чиме се све суочавају здравствени радници Шида показује недавни случај када су четири амбулантне екипе указале помоћ и превезле даље мигранте који су се тешко опекли струјом у покушају да границу пређу у празним цистернама. Они нису били ни у једном од прихватних центара, али им је пружена неопходна помоћ.

Шидски Црвени крст је од почетка мигрантске кризе до 29. јануара делио оброке, а сада то на нов начин чини друга хуманитарна организација. По речима Душице Полетан, овдашњи Црвени крст ангажоваће се посебно око жена, деце и старијих особа у прихватним центрима, у којима има и деце без родитеља или пратиоца.

- Циљ нам је да их едукујемо заједно са осталом децом кроз програм о трговини људима, а покрећемо службу тражења сродника, повезивања породица. Ако се укаже потреба, укључићемо се и у дистрибуцију хране – каже Полетан.


Час певају, час се туку

Међу мигрантима у Шиду су припадници двадесетак нација од Монголије до Либерије, од Кубе до Бангладеша... Највише је Сиријаца и Авганистанаца. И поред отварања прихватног центра у Обреновцу, неки су још увек „на улици”, па сваких пет - шест дана возом из Београда стижу у Шид групе по десетак миграната, који не желе у прихватне центре. О себи не дају никакве информације, чак ни о земљи порекла, а склањају се у празне објекте, некадашња пољопривредна добра. Ложе шта стигну, певају, кажу људи из краја, а онда се туку, боду ножевима или покушавају да илегално пређу границу.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3957197

Ко је на мрежи: 41 гостију и нема пријављених чланова