Menu
RSS
A+ A A-

Сремска винијада у Беркасову

Сремску винијаду организовала је по 22. пут Месна заједница Беркасово у сарадњи са општином Шид, Туристичком организацијом и КОЦ-ом. Узорци вина примани су месец дана, закључно са 14. фебруаром у подне, а стигли су из Срема, али и Брчког, Бијељине, Бањалуке, Винковаца, Славонског Брода, Товарника и Жупање.

Сремска винијада у Беркасову,Шид

Сортиране узорке у три категорије - бела, црвена и розе вина, оцењивала је стручна комисија у којој су били проф. др. Слободаном Јовићем из Београда, као председник, дипл. инж.Слободан Шапоња из Шида и др Александар Петровић из Београда. Оцењивано је 68 узорака, с тим да су домаћи произвођачи из Беркасова учествовали само у једној категорији.

У категорији белих вина била су 34 узрока, прво место освојио је Раде Комазец из Инђије, друго подрум „Косановић” Стара Пазова, треће место освојила је винарија „Брчко”. У категорији црвених вина било је 29 узорака. Прво место освојио је Влада Панајотовић из Београда, друго Славица Чолић из Товарника, а КБЦ освојили су треће место. У категорији розе вина прво место освојио је Драгомир Стаменковић из Пећинаца, друго Раде Комазец а треће Пеђа Митровић из Беркасова. Међу винарима из Беркасова најбољи су били бело вино Николе Савића и црвено Миодрага Митровића.

У хотелу „Далас” у Беркасову у вечерњим сатима проглашени су победници, уручене златне, сребрне и бронзане плакете.

По обичају улазак у виноград

Председник комисије за пријем узорака, члан Савета МЗ Митар Сабол подсећа на обичај да на светог Трифуна у овом селу председник месне заједнице освешта и симболично ореже лозу као кум. Тако је и овај пут садашњи председник МЗ Џон Фајфрић са свештеником Бојаном Цеткићем ушао у свој виноград.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3957190

Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова