Брз одговор у случају поплаве

Заједнички састанак представника општина Шид и Сремска Митровица, те Брода и Брчког из Републике Српске, одржан је у сали Скупштине општине Шид, у присуству представника Покрајине, Црвеног крста, полиције, предузећа „Воде Војводине” и „Шидине”

Заједнички састанак представника општина Шид и Сремска Митровица, те Брода и Брчког из Републике Српске, одржан је у сали Скупштине општине Шид, у присуству представника Покрајине, Црвеног крста, полиције, предузећа „Воде Војводине” и „Шидине”. Реч је о пројекту прекограничне сарадње који финансира Европска унија под називом „Одговор на ванредну ситуацију – одмах”.

Дејан Којић

Носилац пројекта у Србији је Општина Шид, уз партнерство Сремске Митровице, а са друге стране носилац је Дистрикт Брчко и партнер Општина Брод. Вредност пројекта прелази милион евра, при чему сремске општине могу рачунати на 550.000 евра. Циљ пројекта је да се предупреде евентуална будућа дешавања, попут катастрофалних поплава које су задесиле обе стране.

- Обе стране ће кроз овај пројекат едуковати људе за брзо реаговање у ванредним ситуацијама. Кроз овакве састанке договорићемо се о заједничком, синхронизованом деловању, иако смо у две различите државе. Пројекат предвиђа и техничка решења, приступање евакуацији, приоритете деловања и друга решења која су нам недостајала – рекао нам је представник општине Шид Дејан Којић.

- Биће набављена опрема за људе у ванредним ситуацијама, ту су багери, утоваривачи, теренска возила које треба да добијемо из овог пројекта. Ту је и цистерна за питку воду, шатори за збрињавање поплављених породица, пумпе за избацивање воде, рефлектори, ронилачка одела, униформе за цивилну заштиту и друга опрема које ће служити Шиду и Сремској Митровици за заштиту људи и добара у ванредним околностима.

Локална самоуправа обавезна је да учествује с 15 одсто укупне вредности пројекта. Шид је један део обезбедио захваљујући покрајинским конкурсима.

Представник Града Сремска Митровица Томислав Јанковић каже да је важно што се на оваквим скуповима шире знања која ће бити пренета људима из месних заједница који су на терену први на удару.

У делегацији Дистрикта Брчко био је Дејан Чичава који каже да је овај пројекат од велике важности за локалне заједнице, које су због свог географског положаја изложене великом ризику од поплава. Сам рад на пројекту ће унапредити капацитете за реаговање у ванредним околностима, посебно кад је реч о цивилној заштити.Кроз учешће у пројекту свака од општина израдиће своје планове и програме за брзо реаговање у ванредним ситуацијама.

Д. Савичин