Menu
RSS
A+ A A-

Општина Шид купиће куће за четири избегличке породице

Сигурност после много година

Председник општине Шид Предраг Вуковић, јуче је потписао уговоре са четири избегличке породице, на основу којих ће свакој бити купљена кућа за 1,15 милиона динара, а добиће и по 180.000 динара за неопходне ствари.

Средства у укупном износу за куће достижу цифру од 5,32 милиона, а обезбедио их је Комесаријат за избеглице и миграције, док је локална самоуправа испунила свој део обавеза.

izbeglice pedja

- Сада смо потписали уговоре са четири породице које су добиле куће. Међутим, акција Комесаријата за избеглице и миграције још увек траје. До краја маја потписаћемо уговоре са још 20 породица. Локална самоуправа је за сваку кућу уложила по 300.000 динара. Циљ нам је да свака породица у шидској општини добије кров над главом. Тако ће постати животно сигурни, а у плану је и да запослимо што више људи.

Своје утиске након потписивања уговора пренела је Босиљка Гајанин, најстарија добитница куће:
- Избегла сам из Борова са сином, снајом и двоје унучади пре 26 година. Становали смо у Вашици и у том селу смо и одабрали кућу коју сада чекамо да исплатимо. Иако сам у годинама осећам се лакше и боље, јер припадам српском народу у општини Шид. Хвала свима који су нам помогли.

Драган Спасић, са супругом и три сина дошао је са Косова и Метохије у Адашевце, где ће и наставити да живи, али у својој кући:
- За мене је овај поклон највећа радост у животу. Још једном вам хвала на разумевању, јер сте ме прихватили као грађанина шидске општине. Синови расту, одрастају, али овога пута у наССОј кући. Сада има смисла да породица прави некакве планове, сада можемо имати идеју како да остваримо бољи живот.

Избеглица из Пакраца, Сузана Петровић са супругом и двоје деце у Шиду је, каже, нашла не само мир већ и разумевање људи, али и до данас неостварену жељу која се зове кућа. - Од данас више нисмо бескућници, већ срећни људи са двоје деце и из Шида не идемо никуд. Ако ће у Србији бити нових радних места, биће и у Шиду. Зато вам хвала што смо добили храброст и што ћемо реализовати  наше жеље. Ви сте нам пружили шансу, а то је најважније  - рекла је Сузана Петровић.

О даљој процедури у куповини кућа, повереник Комесаријата за за избеглице и миграције Ивица Јовић каже да су уговором већ регулисани односи општине Шид, продавца и корисника. Следи овера уговора код нотара, а на уплату новца се не чека дуго.

Кад храстови падају

Јован Балић дошао је из Подравске Слатине 1998. године са породицом у Моровић, где се селио из стана у стан због високих кирија и лоших услова:
- Радим у Шумарији Моровић као секач. Рачунао сам ко зна колико пута, да ли ја могу зарадити толико пара да исхраним породицу и да купим кућу. Никад то двоје нисам могао спојити. Када одем у шуму и онако љут размашем се тестером, храстови падају као бундеве.

Сумњао сам у све и сваког да ме кочи и да ми се не да, али нисам био у праву, дошао је мој дан који ми је донео животну сигурност. Нисам више мрзовољан, сваки дан ми је леп, желим да урадим све више и у томе и успевам – рекао нам је Јован, додајући речи захвалности надлежнима али и људима Моровића, који су га храбрили да издржи.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3957175

Ко је на мрежи: 40 гостију и нема пријављених чланова