Menu
RSS
A+ A A-

Јамена три године после велике поплаве

Мештани Јамене, села у шидској општини, сећају се јасно шта их је задесило пре три године. Очекивали су да водени талас стигне од села Босута, али догодило се обрнуто, вода која је рушила све пред собом излила се из Саве и дошла је с леђа. Немила стихија рушила је куће и дрвеће, све што јој се нашло на путу.

На основу наредбе шидског штаба за ванредне ситуације, 17. маја 2014. из села су евакуисани жене, деца и старији људи у Моровић, Шид и Руму. Вода је у Јамену стигла 19. маја. Три дана раније 700 волонтера и мештана околних села поставили су 7.000 врећа напуњених песком на брану између реке Саве и Босута у селу Босут, општина Сремска Митровица.

Јамена три године после велике поплаве

Због настале ситуације проглашена је и тотална евакуације људи и сточног фонда само дан пре доласка воде. Кућама су се радно способни Јаменчани почели враћати 7. јуна, јер је у селу било много посла. Требало је чистити куће, улице и јавне просторе и дочекати комисије за процену штете.

После поплаве обављене су дератизација, дезинфекција и дезинсекција, мештани су чистили своје домове, износили неупотребљиве ствари и белу технику, а комисије су радиле свој део посла. Јаменчани су тада имали чврсту веру да стиже потпуна нормализација живота у село врло брзо. Међутим, није био лак тај посао, у Јамени је изграђено 12 нових кућа и у првој фази 30 је обновљено.

Како се наставио живот у Јамени, за „Дневник” говори председник Савета МЗ Мирослав Ђокић:

"Као једино поплављено село у Војводини, Јамена је добила све што јој је било потребно, чак и оно што пре поплаве није имала, на чему смо захвални. „Електровојводина” је успоставила потпуно нову електричну мрежу, нове трафо-станице, даљинско очитавање утрошка електричне енергије. У Основној школи постављени су нови паркети и уређена је фасада. Преко пута школе је Дом културе и он је у потпуности обновљен", каже Ђокић.

Од уласка у село Јамену па све до скеле на Сави која превози путнике и моторна возила у Републику Српску, постављен је нов асфалт.

"Мрежа путева је одлична. На тај пут се везују уласци на пољске путеве чија је укупна дужина преко пет километара, и сви су путеви насути шљунком, што је за село скоро у потпуности ослања на пољопривреду, веома важно. Данас се на њиве иде аутомобилима, а на асфалтним путевима нема блата", прича Мирослав Ђокић.

Поред 30 кућа обновљених после поплаве, прошле године је обновљено још 15, тако да је укупно обновљених данас 45. Поред нових 12 саграђена је двојна кућа за потребе две избегличке породице из Западне Славоније. Месна заједница је уступила плацеве, а донацијом је објекат завршен. Међутим, по речима Ђокића, ове породице нису добиле никакве документе да су они и власници тих кућа.

С обзиром на то каква их је невоља погодила пре три године, Јаменчани, поготово они старији, задовољни су обновом. Без посла је 50 младића и око 30 девојака, неожењених и неудатих. Момци кажу да се девојке нећкају, а и они сами зазиру од заснивања породице без сигурних прихода. Тако Јамена данас нема нових становника, али иста је прича мање-више и у другим селима шидске општине. Мирослав Ђокић каже да су у селу размишљали да покрену несвакидашњу иницијативу.

"После продаје и реституције преостало је још око 150 хектара државне земље, која није најбољег квалитета, али и она даје адекватне приносе. Предложићемо да се то земљиште уступи младим мештанима, беземљашима, који желе да раде и остану овде", каже Ђокић.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799656

Ко је на мрежи: 128 гостију и нема пријављених чланова